Wednesday, 9 May 2012

apa dosa insan yang x tau pertahankan diri sendiri ??

aku rasa korang sumer tau cerita yang sekarang ni agak kecoh kt media cetak dan media elektronik ..
hurmm..kalau korg x tau or x perasan ape yg aku ckp ni..at least korg msti penah dgr yg ade kes dera baby ..
seriously,smalam aku bru tgk video 2 .. n u know what ??
aku mmg x smpi hti nk hbis kn video 2 ..
aku mcm dpt rse apa yg baby 2 rsa , walaupun pada zahir nya aku pun x de anak kandung snri..
tp aku ade ramai anak buah ..
cuba korg bayangkan budak yg yg x tau nk melawan di layan dgn agak kejam ..
huhhh ..
ape yg aku dpt tlg kt sni , kite same2 lah doakan yg terbaik tuk baby 2..
moga hidup akan dtg die lebih indah dr hidup dia skrg ..
insyaallah ..
amiinn..

Friday, 27 April 2012

bahagia

aku nk memanjatkan kesyukuran yg x terhingga
kepada Allah yg maha esa
sbb
aku dikelilingi org yg syg dan jd tulang blakang aku slama ni ..
x lain x bkn adalah FAMILY aku sendiri ( abah+mak+abg+k.adis+baby batrisyia+angah+alang+atih )
dan x lupa jga kt en.kekasih yg slalu support aku
mse aku ssah,menangis,mengamuk dan pada wktu yg aku sgt memerlukan seseorg utk bercerita..
tanks en.kekasih sbb awk x pernah menganjak dr sy wlaupun d wktu ssah sy..
kdang2 sy slalu suruh awk teman kn sy study
walaupun
awk tgh tido (jam3-4pg) -{teman melaui  telefon}-
hope hubungan kita akn berakhir di jln yg halal..aminn..
hehehehe
. . .
hri ni 27/4/2012 adalah hari result aku dan kwn2 yg lain akan d umumkan
Alhamdulillah result aku makin baik..
ni sumer adalah doa dr mak n abah yg x de hijab ..
. . .
masyaAllah ,
terima kasih Allah . .
tiada hadiah yg indah melainkan anugerah Kau yg tiada tolak banding nya . .
. . .



Thursday, 19 April 2012

minat baru

ok..
lately ni aku ter-perasan sesuatu tentang minat aku
yang dah berubah arah
hurmm, x kn fktor umur kot??
mgkin tdak!!sbb aku still remaja
ok....
hehehehe...
ni de 2 bnde yg aku perasan da berubah
1st = dulu aku ska tempat yg blh nmpk exclusive tp skrg aku ska tempat yg lapang
2nd = dulu aku ska kpd hiasan tp skrg aku ska nk buat kek
...
yg 1st 2 mgkin x la ketara sgt
tp yg 2nd 2 aku kurang faham plak
hurmm nk menguatkan lg kata2 aku ni
aku dah selalu sgt tgk video kt you tube
tutorial nk buat kek
siap dgn hiasan lg ( gna ising )
hahahahaha..
bnde ni berubah bkn sbb aaku sengaja tkar angin
tp
dia dtg dgn sndri nya
hahahahaha
ble pk2 blik cm kelakar la plak
sbb dulu aku ni antara yg x bape ska mkn kek
lg2 yg guna ising yg terlampau byk
kalo aku mkn ising terlalu byk aku akan rsa pning yg teramat sgt
hahahaha
tp e2 dlu lar
skrg ni da ok da
dan..............
mgkin akan lg ok ble aku plak yg dah terminat secara x lgsung dlm bdang ising ni
hurmm..
terfikir gak ble nk g blaja buat kek..
tp nnt2 lar sbb aku skrg ni pun ngah stdy
ble dah hbis stdy nnt bru la menceburkan diri dlm bidang ini dgn aktifnya ( kalu rajin lar )
hahahaha ( cita2 mmg tggi , tp x tau lar dpt k tdk )
....
aku yakin korg pun de rasa perubahan dlm hdup korg kn
tp x semestinya yg berubah 2 adalah mnat korg
mgkin dr segi kematangan
cara berfikir
tingkah laku
dan sebagainya..
ok lar smpi sni dlu
...
ok bubye sumer...

Wednesday, 18 April 2012

meaning of 'nohaka'

sebenarnya dah byk kali aku dgr soalan mcm ni
'pe bnde nohaka 2?'
'bunyi cm pelik jerk blog ko ni?'
'ko dah x de nme lain ke nk ltak?'
....
haaaaaaaaaaaa
e2 lah di antra soalan2 yg kwn2 aku akan tny psal nma blog aku ni
ok
tuk pengetahuan semua
nama 'nohaka' ni di ambil dr nma AKU sendiri
no = noor
ha = hafiza
ka = kamarudin
dan , bila di singkatkan
maka terjadilah nohaka
....
aku kalo boleh nak ltak nma pnjang 
yang siap nma ayah aku lg
so
tuk berlaku adil
aku pun singkatkanlah kesemua perkataan dalam nma aku ni
yela
cm x fair la kalo nma ayah aku x de 
or
aku just singkatkan nma ayah aku kn??
hehehe...
selain 2
nk gak nma short yg mgkin akan diingati oleh rmai org
hahahahaha ( bsar x angan2 aku?)
....
tp kalo blh ble jmpe aku jgn la pggil 'nohaka' plak
haishh
malu aku nnt..
hahahahhaa...
ok la idea pun da kering
so , slamat mlm sumer..

Monday, 16 April 2012

kuatkan hati , berikan yang terbaik

woww...
it sound serious..
hurmm..
i really mean it ...
....................
lately ni aku sgt perasan aku ngn en.kekasih terlalu byk bnde nk buat
sampai kan
kitorang x de mase tuk ber-chit chat
...................
kdang2 terfikir gak 'sampai bile nk mcm ni??'
huhhhhh....
x terjangkau dek fikiran aku ni apa yg ptut aku jawap tuk soalan yg ade dlm kepala aku time tu
ok,
let me share something..
en.kekasih ngan aku still lg belajar
dia amik course lain dr aku
aku banking
dan
dia  mechanical engineering 
haaaaa...
kt sini korang blh nmpk betapa '360 darjah' kitorang berbeza
...................
dan perkara yang menguatkan lg perbezaan kitorang bila aku tgh final 
dan dia plak tgh dlm proses belajar lg..
dan
bila dia final , aku plak dah cuti..
huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.........
sgt berbeza waktu kitorang..
...................
skrg ni aku tgh cuti dan dia plak ngah nk final ,
aku kadang2 rasa sgt bosan bila die xde mse nk msg ngn aku
dan lg aku rse kecik hti bila aku tggu die pkul 12 mlm tuk borak2 ngn dia,
dia plak tetiba text aku n ckp cm ni
        'syg,sory coz i still have many assignment to do n need to do revision bcoz tomorrow i hv quiz n retest
         this subject'..
i think korang sumer dpt imagine apa yg aku rse time 2..
tp d sbb kn aku nk support ape yg die buat aku just say 'ok' n say to my self that everything will be find ...
.....................
seriosly , aku mmg rsa sgt bosan bile die xde
sbb :
dia lah tmpat aku nk gaduh
           tmpat nk mengada-ngada
           tmpat nk cari pasal
           tmpat nk .... hurmm 'ape2 je lah ( x de idea )
............
nowwwwww...
i'm alone 
n
dia bru je text aku 2 second ago that he bz tonight ...
ok
now
AKU BTUL2 KESEORANGAN ..
hurghhhhhhhhhhh........
syg ,
tlg cepat hbis kn final awk 2..
huwaaaaaaaaaaaaa.............
................
wt ever it is 
i pray that u will success in your study
n be with me like old days



Thursday, 29 March 2012

gift

hye sumer...
hahahaha...rmai ke yg bcce blog aku ni??
hurmmm...mgkin lbih tepat lg..ade ke yg bace blog aku ni??
hahahahaha..
wt ever la..
yg pnting ini adalah blog aku..
kn???????????

ok
start cerita tuk hri ni..
tp cerita pasal gift ni sebenarnya aku nk tulis hari 2 lg
tp d sbb kn kekangan masa
terpaksalah aku tunda kan
sbb aku tundakan nk tulis cerita pasal GIFT ni adalah kerana
aku nk cari mood yg happy
so cerita ni pun akan jd happy la kn??
ha5..

GIFT yg aku nk share kt sni adalah GIFT dr en.kekasih
hurmmmmm
dia da bg aku lama sebenarnya
cuma aku je yg lmbt nk update kn kt blog aku ni

bnde yg d beri adalah beberapa jenis coklat
hehehehe...
best kn??
hurmmm
rp d sbb kn byk sgt dia bg
so, aku pun dgn baik hati nya la
'kekah' kn coklat2 ni kt mmbr2 aku
yum2..
seminggu ktorg amik masa tuk hbis kn sumer coklat 2
yela,
xkn la nk hbis kan sumer 2 dalam masa sehari
nnt sumer kene kencing manis plak
hahahahaha ( jauh sgt plak pk)
...
sbnarnya dia da lma ckp kt aku dia nk bg coklat 2
tp kitorg asik bz je
..
last2 da 2mggu dia beli
bru la coklat 2 smpi kt tgn aku..
seriously,
aku ingat dia beli 1 atau 2 je coklat
tp x sangka plak dia beli byk giler
tp x la smpi seguni
hahaha
nnt aku upload kn gmbr2 coklat yg dia bg kt aku
haaaaaaa
mmbr2 aku sumer nyer sasy tanks to en.kekasih
sbb bli coklat yg byk 2
kadang2 siap bwak bekal g class
hahaha
...
hurmmm
tanks ya en.kekasih sbb bg sy coklat2 2
tanks sbb awk tlg sy meng-bam kan lg badan sy yg dah sentiasa bam ni
hahahaha
...
ni dia coklat2 yg d bg oleh en.kekasih


hehehe..
seronok x hingat time makan
sampai terlupa en.kekasih kejap
hahaha...
jgn mrh yer..

kt sni aku nk share la skit
apa yg aku rsa bila dpt GIFT ni
...
mgkin bg sesetengah org
dorg akan anggap cm ni 'ek eleh stakat coklat pun nk kecoh'
tp!!!
bg aku
walaupun dia bg aku gula2 seposen
aku ttap akan hargai
sbb
aku tau dia bg aku dgn ikhlas
..
kadang2 kita sendiri pun x mmpu nk bg org lain apa yg sepatutnya jd milik kita
btul x??
hahahahahaha...
haishhhh...
baek aku stop dulu tulisan aku kt sini b4 ayat aku jd makin tunggang langgang
dah la aku ni ada masalah skit dlm penyusunan ayat..
hahahaha
hope korg blh faham la apa yg aku nk sampai kn abnarnya
...
ok bubye sumer...

Wednesday, 28 March 2012

berhijrah

assalamualaikum
entry kali ni nk cerita pasal berhijrah , penghijrahan , perpindahan n ayat2 yg seangkatan dgn nya lah
..
aku tetiba rasa nk tulis tntg tjuk ni sbb 
hri ni aku kluar ngn mak n abah
wktu ngah jalan2 aku de la ternampak 2-3 org girl yg berhijab
maksud berhijab aku ni bkn setakat pakai tudung je tp die siap pkai purdah
mse 2 tetiba aku ter'perhatikan diorang dari jauh lg
sampailah
aku x nampak dorg dr pandangan mata aku ni
aku x tau la kalo dorg perasan ke tidak
tp yg pelik nya
masa aku tengok dorg
tetiba ade suara dr hati aku berbisik
'bila plak turn kau nk jd mcm 2??'
huhhhhhhh
seriously,aku tetiba teringat hari yg dah nk kiamat
..
hurmmm
lpas kejadian td
aku asik terfikir dan mcm2 soalan bermain dlm kepala aku ni
dan antara soalan2 nya
'blh ke berhijrah mcm 2 tp kita x tau pun tujuan utama kita sbb kita x fhm untuk apa semua 2'
'mampu ke aku nk teruskan penghijrahan 2 sedangkan aku xde panduan'
'kalau aku dah bernikah nnt,sma ke niat aku ngn suami' (ni ter-over plak pk)
.....
.....
fikir punya fikir
aku pun sakit kepala fikirkan bnde yg aku x mmpu nk jawap
..
btul la kate org
bila kita nk buat kebaikan,akan ada satu suara halus dr hati kita tuk menidakkan apa yg cuba kita buat
terutama bnda2 yg kearah kebaikkan
mgkin hati aku blum bersedia untuk semua 2
dan
aku blum tntu dpt pikul tanggungjawap yg besar 2
....
aku rsa cm 2 sbb 
tanggungjawap yg kecil ni pun aku x mmpu nk laksanakan dgn baik apatah lg nk pikul tanggungjawap yg besar
Allah lebih tau dr segala-galanya
....
kadang2 korg pernah terfikir x apa yg dah ditetapkan untuk kita yg ada tertulis kt Luh Mahfuz??
mst korg rsa mcm nk pegi je kt sna kn??
nk tgk penghujung hidup korg ni diakhiri mcm mne
diakhiri dgn kebaikan
atau kejahilan dan kekufuran
Nauzubillah.....
mnx di jauh kan la
.....
aku harap sgt di hujung akhir hayat aku ni , aku dpt langsaikan tanggungjawap aku sebagai umat Nabi Muhammad yg berjaya
bkn stakat duniawi , malah ukhrawi..
Wallahualam..
....
aku rsa stakat ni dulu la tulisan aku tuk kali ni
hope apa yg aku terfikir nnt dpt aku tunaikan 1 hri nnt
tp hanya Allah yg tau bila waktu dan masa nya..
....
he5...
adios


Monday, 26 March 2012

orang yang ada di sekeliling aku di UiTM

huhhhhhh.....
cari punya cariii..
selongkar punya selongkar..
akhirnya aku jumpa gak gambar dorg dalam lappy aku ni..
dari satu album ke album yang lain aku cari..
seriusly,dah naik juling mata aku tengok gambar2 dorg yang paling sesuai untuk di kongsi dan di muat turun kat sini..
haaaaaaa..
hari ni aku nak share ngn korg tentang org yang menjadi racun dalam hidup aku...
dan...........
hanya merekalah yang menjadi penawar dalam hidup aku serta senyuman ku...
huwahahaha..jiwang lak..
but seriusly
they r the best thing in my life..
i always say tanks to Allah because meet me with them..
love u all,soooooooooooo muchhhhhhhhhhhhhh...
and hopefully one day,all of u will read this =)


ini syida....
aku slalu panggil die sparta ( watak joong kook dalam running man )..
tp tiap kali aku panggil die macam tu mesti die jeling maut kat aku..ha5..
die ni aku jumpa dari 1st day aku kt UiTM ni,sampai sekarang aku still kawan ngan die..die ni seorang yang cepat bekerja dan sangat sensitive dengan masa..contoh nya,kalau aku janji ngan die jumpa kul 8am,die akan ade kt tempat yang dijanjikan tu pukul 7.45am...seriusly,aku pun kadang2 x terikut cara dier..
die ni juga lah yang jadi jam aku waktu pagi,before pegi class die msti datang bilik aku dulu..he5..die ni muda dari aku 2tahun..walaupun  umur kitorang beza agak ketara tp kadang2 aku rasa macam aku ni sebaya ngan die..ha5(perasan muda)..satu benda penting yang aku kadang2 pelik ngan die ni adalah dia sangat suka tengok dan layan cerita Korea....huhhhhhhhhhhh......sampai skrg ni aku pun dah terjebak dengan kancah Korea die tu..huwahaha...tp aku tgk part yang best je r..slalo nye die will find every episode yang interesting and will show it to me....haaa.....dia ni garang jugak r,ekut suka suki hati die je nak marah2 org...mcm SPARTA!!!!!....ha5....tp best kwn ngn die....


ni atiqah a.k.a makcik..
aku rasa die ni dah x asing lagi dalam blog aku ni..hurmmmmmm...bagi aku die ni seorang yang sangat pick up dalam bab2 blaja nie..die sangat senang tangkap ape yang lecture ajar...............die sangat suka makan TOMYAM dan x suka makan sayur..die pun x akan  makan atau minum bnde yang berasaskan kn COFFEE..bg aku die ni orang yang ada wawasan dan kadang2 tu terlalu berfikir jauhh...hurmmm susah nk xplain but i know her..tp kadang2 die ni ske gak buat sesuatu ikut kan perasaan die walaupun bnde yang die nak buat tu x bape nak betul pun..ha5...jgn mrh eh..hurmm,aku ingat lg mse mula2 die bercakap ngn aku dlu..perbualan pertama kami adalah menceritakan masalah die ngn kwn dier yg slalo dtg lmbt ke kelas..die mengadu kt aku dan aku selesaiakan..e2 la detik pertama kami berkenal dan x sangka sampai hari ni kau kawan ngn die..mgkin dah jodoh agak nyer..tp,kadang2 aku pun x sangka akan kawan ngn die sbb kolej die ngn kolej aku bkn nyer dekat..die ni bdak JB..kota JB..
die slalo tumpang tido kt blik aku n bila die tido kt blik aku ,kitorg akan berborak smpi x ingat dunia,kadang2 2 x sedar pun dah pukul 2-3 pg..bila dah tido lmbt so time nk bgn subuh pun agakj ssah tp still bgn ok..sbb kitorg akan psang alarm pada semua handphone kitorg..mak cik ade 2 phone n aku pun ade 2 phone,so setiap pg kami akan dengar ke empat,empat alarm ni smpi la kami bgn..he5..jadi pada sessape yg rse2 perlukan khidmat untuk berbual boleh lah pergi jumpa dier..
ha5..no phone die 017-xxxxxxx dan 013-xxxxxxx....
opppssss...x blh la nk bg,nnt aku yg kne ngn die..
huhuhu...serunnnnnnnnnnnnnnnnnnn.......................

huhhhhhhh...
seronok sgt dah cerita psal dorg nih..
aku akan cerita lg psal 2 org remaja yg bru dtg dlm hidup aku..
tp bkn kt entri yg kali ini..
next keluaran la eh..
ha5...ayat mcm nk promote kereta plak..
ok kwn2..
wt ever it is
u never know how i show my love but in the same time u still can feel it..
only u n me know how it is..

assalamualaikum
=)

Sunday, 25 March 2012

jom layan lagu NAJWA MAHIADDIN -got to go-

video



lyrics...


This time I’m gonna live my life
I ain’t no stepforg wife
No I ain’t perfect
Gonna find somebody who’s worth it
And no you ain’t that person
Coz I cought you constantly flirtin’
With my best friend
So I guess I’ll say goodbye
I’ll find me another guy
Why (why why why )
You always makin’ me
Cry ( cry cry cry )
No I can’t stant it
No you can’t be my man
It don’t matter who you are
Even if you were a star
You’ve got to go
( go go go go go go )
Read my lips I’m leavin’
And no no I ain’t teasin’
This time it’s for real
Gotta find you another girl
Coz this one sure ain’t stayin’
By the time you finish what you’re sayin’
I’ll be gone
So I guess I’ll say goodbye
I’ll find me another guy

cuti bermula

yeahhhhhhhhhhh...................................
hahaha..
adalah perkara yang normal bagi student untuk berasa happy yg over bila menjelang musin cuti semester
sebab...
dah x payah nak mengadap buku lagiiiiiiiiiiiiiiiii....
hahahaha..
terover happy plak..


semalam adalah paper aku yang loast tuk semester ini..
huhhh...
dah lepas satu beban yg amat berat tuk aku sem ni..
seriously,every semester aku akan rse ade paper yg membebankan..
n
bkn aku jer la yg rse bnde ni sbb sumer student pun akan rse bnde yg sma..
dan
bak kate mak n abah aku,'bnde ape yg dlm dunia ni x ssah nk buat??''
'sumer yg kita buat msti kne ade usaha'...
e2 je la ayat yg aku pegang setiap kali aku rse aku x mmpu nk buat sesuatu..
tankss mak n abah..


ok...
startt cerita planning aku tuk sepanjang cuti ni..

1) nak join aktiviti jogging abah
2) nak buat something tuk si dia
3) nak berfacebook n always update my blog
4) kemas kan umah yg dah d kemas
5) mulakan balik aktiviti mencuba resipi baru (kesian abah sbb kene rase sumer n kene kuar duit tuk brg2
    yg nak d gunakan)
6) cuba untuk menarik balik mood cartoon yg dah lama d tggal kn
7) cuba untuk mencapai setiap list d atas

hahahahaha...
e2 je la aktiviti aku tuk semester break nih...
nmpk cm simple but not easy like we think..
ape yg aku list 2 x semestinya aku dpt tunaikan sbb aku kne spend some of my time to do it..
.......................................
........................................
.............................................
....................................................
..............................................................
.......................................................................
...............( otak blank ) ...........................................
...........................................
.....................................................
..................................................................
...........................................( x ta nk ckp pe lg ) ......................................
..................................................
................................................................................................( ahahhhh ) ............
..( still not working bcoz still not have idea )..............................................................
...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...............................
............................................................( yesss...).....
(got it )................................
....................................
hurmmmm..esok je la crita sbb mmg otak tetiba blank n x tau nk crita aper..
ok bubye..

Sunday, 5 February 2012

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..


Alhamdulillah , sehingga ke hari ini aku dapat menghirup udara milik Dia ..
Dia x pernah kedekut untuk berkongsi udara ini dengan umat Nabi MUhammad di penghujung zaman ini..
sedangkan kita sering kali melakukan kesilapan kepada-Nya..
subhanallah...betapa pemaaf nya Allah kepada hambanya ..


belum terlambat rasanya untuk aku ucapkan salam maulidur Rasul kepada semua
pejam celik pejam celik dah hampir 22 tahun aku menumpang di bumi Allah ini 
dan
persoalannya
adakah sku sudah bersedia untuk berjumpa dengan-Nya???
.  .  .
  .  .  .
.  .  .

wallahualam..aku sendiri susah nak jawap persoalan ini..
mudah-mudahan bila sampai waktu nya nanti aku dapat membawa sesikit bekalan untuk membantu aku di dunia yang kekal selamanya iaitu alam akhirat..
tidak lupa juga kepada semua umat Islam di muka bumi ini..
insyaAllah..sama-samalah kita doakan..amiinnn...


di sini ada satu artikel yang aku nak kongsi dengan korang semua
artikel ni aku jumpa masa aku tengah cari tentang Baginda
aku ambil artikel ni sebab aku rasa dah ramai yang terlupa nak ucapkan selawat ke atas Baginda bila dengar orang lain sebut nama Baginda..
perkara ini juga sering berlaku kat aku...
hurmmm....aku harap artikel ni dapat mengingatkan aku dan juga yang lain =)


selamat membaca 

Kenapa kita ucapkan selawat ke atas Rasulullah SAW sahaja, sedangkan Nabi-nabi dan Rasulul-rasul yang lain kita hanya ucapkan selamat sejahtera?
Jawapan
Selawat ke atas Nabi SAW adalah perintah wajib daripada Allah SWT. Selawat ke atas Nabi-nabi yang lain tidak diperintah, cuma adabnya apabila kita menyebut nama mana-mana Nabi atau Rasul adalah elok kalau diucapkan selamat atau sejahtera ('Alaihi al-Salam).
Manakala apabila kita mendengar orang menyebut Rasulullah atau apa-apa nama baginda hendaklah berselawat ke atas baginda (Sallallahu alaihi wa sallam). Bagi mereka yang tidak mengendahkan selawat ke atas baginda digolongkan dalam golongan yang bakhil dan rugi serta macam-macam ancaman lain.
Maka ada beberapa perkara yang perlu diketahui umum kenapa wajib kita berselawat ke atas Nabi SAW berbanding Nabi-Nabi yang lain.
1- Apabila seseorang itu berselawat ke atas Rasulullah SAW kerana menurut perintah Allah SWT sedang Allah juga berselawat ke atas baginda maka selawat Allah SWT bermaksud pujian dan kemuliaan baginda berbanding Rasul dan Nabi yang lain. Manakala selawat manusia ke atas baginda bermaksud doa supaya Allah SWT mengangkat kedudukan baginda ke tempat yang lebih terpuji.
2- Sebagai mentaati perintah Allah SWT ke atas hamba-hambanya agar berselawat ke atas baginda SAW. Dalam surah al-Ahzab Allah SWT berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SWT); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (al-Ahzab: 56)
Dalam ayat ini Allah SWT menjelaskan bahawa berterusan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Juga bermaksud kedudukan baginda serta kenikmatan yang diperoleh baginda sama ada di dalam alam barzakh mahupun di dalam syurga adalah sentiasa bertambah dan lebih mulia berbanding dengan Nabi-nabi yang lian.
Sekali gus para ulama berpendapat bahawa Allah SWT hanya berselawat ke atas baginda Rasulullah SAW secara khusus berbanding dengan Nabi-nabi yang lain. Adapun Nabi dan Rasul-rasul yang lain menerima ucapan kesejahteraan dengan ucapan salam tanpa selawat. Di dalam sepotong hadis diriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW ditanya oleh sahabat yang bernama Bashir bin Sa'ad: Kami diperintah Allah agar mengucapkan selawat ke atas kamu wahai Rasulullah, maka bagaimana caranya kami harus mengucapkan selawat itu, lalu baginda diam terlalu lama sehingga ada yang mengharap alangkah baiknya kalu dia tidak bertanya soalan itu kepada baginda. Kemudian barulah baginda bersabda bahawa: " Ya Allah selawatlah atas Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana engkau telah memberikan selawat ke atas Nabi Ibrahim dan keluarga Nabi Ibrahim. Dan anugerahi ke atas Muhammad dan keluarga Muhammad, sebagaimana engkau anugerahi Nabi Ibrahim dan ahli keluarga Nabi Ibrahim di dalam alam sekelian, sesungguhnya engkau adalah yang Maha terpuji lagi Maha Mulia. Kemudian ucapkanlah salam sebagaimana yang telah kamu ketahui. (riwayat Muslim, Abu Daud, al-Nasaie, al-Tarmidzhi).
3- Berselawat ke atas Rasulullah SAW adalah wajib berdasarkan ayat di atas. Kewajipan ini ditunaikan melalui solat lima waktu yang menjadi selawat itu wajib dalam setiap tasyahud.
3- Baginda Rasulullah SAW adalah penutup seluruh Anbiya, baginda telah menyempurnakan syariat bagi panduan hidup manusia.
4- Baginda Rasulullah SAW adalah pemilik syafaat di mahsyar, bagi mereka yang taat kepada perintah Allah dan Rasulul-Nya juga memperbanyakkan selawat ke atas baginda akan mendapat syafaat.
5- fadilat selawat yang sangat agung, melalui selawat Allah menjanjikan keampunan, kelapangan, keberkatan, kerahmatan dan banyak lagi kelebihan-kelebihan yang menanti orang yang banyak berselawat.



Thursday, 19 January 2012

kehidupan pelajar



kalau tengok cycle kat atas ni la kan , aku yakin 200% korang akan stuju yg hidup student mcm ni...


kire bese la bile tido tgh mlm n bile nak bgn pg plak bkn maen liat lg...


mse waktu pagi nak g class bkn maen semangat lg tp bile dah nak hjung2 class bkn maen stress g...(ngntuk+lapar+boring dgr lecture yg kdang2 korg pun x dgr pe lecturer korg ckp sbb korg dah mengelamun ingat bnde lain)


bile dah blik dr class adalah waktu yg pling menggembira kan..pas 2 mase dlm perjalanan nak blik kolej/rumah sewa/bilik mesti ckp ngn mmbr cm ni "aku rase penat giler r hari ni,aku pun x tau nape sedangkan dgr lecture jew"..ha5...


selain balik dari class adlah wktu yg menggembirakan , ber-facebook juga adalah antara perkara wajib yg akan di buat oleh student setiap hari selain mkn+mndi dan aktiviti yg sewaktu dgn nya lah..


biler dah agak2 syookk sgt ber-facebook korg pun akan mula lah teringat mcm2 keje x buat lg dan dgn kelam kabut nya korg pun wt la asignment yg ade hingga tgh mlm (kadang2 start kul 11 mlm pas tu bising dah ngntuk)


biler dah ngntuk korg pun sikit2 mengensot ke katil..dan biler dah sampai katil korang msti ckp cm ni "rindu giler kat katil aku ni"..


hahahahahaha...e2 lah serba sedikit crita student life...
kalo ade yg lebih kurang sama ngn korg msti korg senyum2 biler bce bnde ni kn...









Wednesday, 4 January 2012

to : my hEart ( full of love )

Saat ku melihatmu
ku lihat keindahanmu
keikhlasanmu
kesetiaanmu
dan haruman yang semerbak dari hatimu
aku selalu berharap
untuk berada disisimu selalu
setiap ruang waktu yang berlalu
takkan pernah kembali
waktu yang dilewati
membuatku mengerti
aku selalu mencintaimu
kemurnian hatimu
keindahan matamu
kesucian hatimu
tak terlukis oleh kata-kataku
dirimu simbahiku dengan kasihmu
kau mekarkan diriku dengan cintamu
kau rintikkan hatiku dengan rindu untukmu
sungguh indah dirimu
seperti mutiara yang terlindung didalam tiram
satu yang ingin selalu ku ungkapkan
aku selalu mencintaimu
HARI INI..ESOK..
MAHUPUN AKAN DATANG
jika boleh sehingga KE AKHIR HAYATKU
aku akan selalu mencintaimu
kekasih hatiku..
aku tak kan bisa mengkhianatimu
kerana aku amat mencintaimu
ku harap "waktuku" akan menjadi "waktumu"
"mataku" adalah "matamu"
"hidupku" adalah "hidupmu"
begitulah dengan dirimu
"waktumu" menjadi "waktuku"
"matamu" menjadi "matamu"
"hidupmu" menjadi "hidupku"

this is from my heart MOHD AZMEER BIN ADENAN =)